Adj neki tanácsot. Ha nem hallgat rád, hadd tanítsa meg a balsorsa.

(japán közmondás)

 

Ezt az oldalt mentori céllal hoztam létre. Jogosan vetődik fel a kérdés, vajon miért is lenne szüksége vonalvezetőre bárkinek – hiszen az internetről gyakorlatilag az összes stratégiai eszköz összeollózható a működő devizakereskedéshez.

Igen, ez az elmélet. Ugyanakkor érdemes mindeninek elgondolkoznia, élete során hány hibátlan, könnyedén értelmezhető elmélettel találkozott.

A készre szabott útmutatókkal ez a probléma: mint minden életvitel tanító könyv, triviálisnak tűnik, magával ragadó, példásan iránymutató. És míg az olvasó, tanuló magába szippantja a friss információkat, a lendület határtalan, a tennivalók maguktól értetődőknek tűnnek. A nehézségek akkor kezdődnek, amikor gyakorlatba is át kell helyezni a leírtakat.

Vajon miért van az, hogy a sebészek kezébe nem egy-egy anatómiai könyv átlapozása után nyomnak szikét, hanem évek munkájával jutnak el arra a szintre, hogy technikai és elméleti ismereteik birtokában éles helyzetben próbálhassák ki magukat.

Nézzük meg a légiirányítók képzési tervét – vajon miért van az, hogy a rendkívüli koncentrációs képességet igénylő szakma hosszú esztendők alázatos fejlődédét igényli?

De – gondolom én-, fordulhatok az elvileg egyszerűbb szakmák irányába is – beszéljünk akár villanyszerelőről vagy zenészről, nem létezik olyan terület, ahol meg lehetne spórolni a tanulópénzt – vagy éppen ne lenne hasznos, motiváló, de leginkább a nehéz időszakokban alapvető fontosságú egy segítő kéz, egy biztos iránymutató.

A forexezés szokásaink megváltoztatásáról szól, természetes beidegződéseinktől idegen rutin kialakításáról, amelyben társ és minta nélkül könnyen elveszünk. A leggakoribb példa, és a próbálkozok túlnyomó részére igaz, hogy rosszabb periódusaik során fogódzójukat vesztik – ilyenkor jön az önszapulás, a piac hibáztatása, a kereskedési rendszerből való kiábrándulás és új metódus keresése. Ez egy véget nem érő körkörös mozgás, a tréder magát ássa egyre mélyebbre a homokban.

Ha elhisszük, hogy minimum 3 évre van szükség ahhoz, hogy belső változásaink által megteremtsük saját magunk számára a profitábilis kereskedés lehetőségét, akkor a zsákutcák, fals elképzelések, elhúzódó mélypontok és újbóli számlalenullázások elkerülése érdekében szimpla időspórolásnak nevezhető, ha valaki iránymutatását elfogadjuk, aki már megjárta a hadak útját. Minden józan ember számára értékes közhely: az idő pénz.